Nieuwsberichten Documenten Algemene info Contact Links
 

REANIMATIE / CPR / AED gebruik

 

Elk jaar krijgen 350.000 Europeanen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Voor België zijn er dat net geen 11.000 per jaar of 30 per dag!

De gemiddelde overlevingskans anno 2014 is minder dan 10%. Met andere woorden, slechts 1 op 10 slachtoffers van een hartstilstand overleeft deze. De reden hiervoor is dat er amper in 20% van de gevallen een reanimatie wordt opgestart.

De belangrijkste redenen voor het niet opstarten van een reanimatie bij leken is het ‘niet getraind zijn’ en er ‘schrik’ van hebben.

Wetenschappelijke literatuur heeft aangetoond dat, wanneer er een degelijke opleiding voorzien wordt en dit minstens 1 maal per jaar herhaald wordt, de overlevingskans van slachtoffers stijgt tot boven de 60%.

Hiervoor organiseert Wobra vzw reanimatie-opleidingen op maat van de klant.  Tijdens deze opleiding leren de deelnemers levensbedreigende aandoeningen herkennen, een correcte alarmering uitvoeren en levensreddende handelingen stellen in afwachting van de hulpdiensten. Tevens wordt hen aangeleerd hoe er met een Automatische Externe Defibrillator (AED) wordt gewerkt.

Niet enkel de reanimatie van een volwassen persoon kan aangeleerd worden, ook hulp bieden aan baby's en kinderen kan onderwerp zijn van de opleiding.

De opleidingen worden gegeven door ervaren verpleegkundigen of ambulanciers die hiervoor een training hebben genoten en die zich op frequente basis ook bijscholen.

De opleiding duurt minimum 2 uur voor een groep van maximum 12 personen.

Voor verdere inlichtingen en/of een offerte op maat, kunt u contact opnemen met de opleidingsdirecteur: wendy.vlaeminck@campuspov.be

 

     
 

© WFIV